II. Szülészeti Aneszteziológiai Szimpózium

Köszöntő

SZASZ!


Második alkalommal üdvözöl a Szülészeti Aneszteziológiai Szimpózium (SZASZ). Mivel az első rendezvényünk máris kinőtte az amúgy kiváló helyszínnek bizonyult Kiskunhalas városát, így 2024. április 19-20-án immáron Szegeden találkozunk. Rendezvényünk a Tisza partján, a Belváros szívében kerül megrendezésre a Móra Ferenc Múzeum patinás épületében.

Tudományos programunk gerincét a társszakmákkal közösen kezelt szülészeti kihívások adják. Kezdésként betekintést engedünk a mellettünk dolgozó neonatológus és a kissé távolabb tevékenykedő intervenciós radiológus ellátásba. Kiemelt helyet fog kapni a központi idegrendszer az idegsebészeti, a neurológiai és a pszichiátriai kórképeken keresztül. Végezetül a hematológusok vezetnek át a rendezvény immár missziójának tekinthető szülészeti vérzéscsillapításba.

A multidiszciplináris ellátási stratégiát igénylő peripartum vérzéscsillapítás naprakész szülész orvosi, szülésznői, valamint aneszteziológiai és intenzív terápiás lehetőségivel ismerkedhetünk meg. Az első nap végén, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel, ezúttal is megrendezésre kerülnek a thromboelasztográfiás és ultrahangos kurzusaink.

A második nap a perioperatív ellátásra helyezi a hangsúlyt. Az ERAS (enhanced recovery after surgery) korai felépülést elősegítő elemei közt kiemelt helyen fognak szerepelni a szövődmény kialakulást megelőző stratégiák. Illetve bemutatásra kerül az onkoprehabilitációs ambulancia, mint hazánkban még szűk, de remélhetőleg egyre szélesebb körben elérhető ellátási forma.

A XXI. századi tudományt követően, a péntek esti közösségi programunknak a múzeum mellett elhelyezkedő Vár és Kőtár fog évszázadokra visszanyúló hangulatot biztosítani.

Elő a naptárakkal és jegyezd be 2024. április 19-20-ra:

SZASZ!

A tudományos szervezőbizottság nevében: Orbán Ágnes és Lovas András